Ahad, 12 Jun 2011

Resepi Nasi Minyak & Opor Ayam

Bila dah duduk dirumah ni mulalah nak mencuba masakkan itu dan ini. First aku cuba nasi minyak inilah. Siap masak aku post kt FB. Kawan2 aku suka sangat tengok gambar masakkan aku..hihihi..jom2 kite masak sama2..

Bahan2nya :-
3 cawan beras Basmathi (beras biase pun boleh) -  Di basuh & di tos airnya
1 sudu besar minyak sapi
2 helai daun pandan
2-3 cawan air kosong
1/2 cawan susu cair
1 kiub ayam - dicairkan
Bawang besar @ bawang merah, bawang putih (takada pn takpe) & halia- dikisar
Serbuk kunyit
Kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkeh
Kismis & bawang goreng - utk hiasan

Cara-caranya :-
  • Panaskan minyak sapi, tumis bahan2 yg telah dikisar termasuk kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkeh
  • Masukkan air, daun pandan, garam & susu cair. Kacau, lepas tu masukkan beras & kacau sekali lg..
  • Bila sudah kering, perlahankan api & tutup periuk nasi tu yerr..jgn dibiar bke plak..hihihi..Biar nasi masak 5-10 minit..
  • Last tabur bawang gorng & kismis..siap dihidang
Ok. sekarang kita pergi ke bahagian lauknya pula. Nasi minyak ni klu di pahang sedap dimakan bersama dengan ayam masak tomato atau daging masak opor. Lauk opor tu pula lagi enak kalau kita guna daging kerbau..memang lazat sehingga menjilat jari. Yummy..!!


Bahan-bahannya :-
1/2 ekor ayam - potong kecil2 ye..
Rempah opor (pandai2 sukat sendiri ye..!! hihihi)
Bawang besar atau bawang merah, bawang putih & halia - dikisar
Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & bunga cengkih
1 mangkuk kecil air asam jawa
1 kotak santan segere
Gula & garam secukup rasa
Kerisik

Cara2nya :-
  • Panaskan minyak, tumis  bahan2 yang telah dikisar termasuk kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & bunga cengkih
  • Masuk rempah opor & air asam jawa, kacau.
  • Masukkan ayam & sedikit air. Biar ayam empuk seketika.
  • Masukkan santan & kerisik. kacau sampai pekat/kering
  • Masukkan garam & gula secukup rasa..kuaah mesti pekat baru sedap dimakan..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan